Lika nekretnine

Financiranje obnove Premužićeve staze i pučne staze u Velebitskomu botaničkom vrtu

Objavljeno: 07.09.2021

KRASNO - Nacionalni park Sjeverni Velebit s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala je ugovor o financiranju dva projekta koji se odnose na obnovu i uređenje Premužićeve staze i poučne staze u Velebitskom botaničkom vrtu.

Projekt obnove i uređenja spomenutih staza financira se iz Mjere M08 »Potpora za ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma«, podmjere 8.5. »Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava«, tipa operacije 8.5.2. »Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. 

Za ukupno prihvatljive troškove odobren je intenzitet potpore od 100 posto za oba projekta. Procijenjeni iznos potpore za projekt obnove Premužićeve staze odobren je u iznosu od 407.247,50 kuna,  a projekt poučne staze u Velebitskom botaničkom vrtu u iznosu od 361.910 kuna.

Sredstva potpore osigurana su iz proračuna Europske unije i hrvatskoga državnog proračuna, od čega EU kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85 posto udjela, a RH s 15 posto udjela.

Kroz projekt će se urediti staze, postaviti stolovi i klupe i niz edukativnih ploča i posjetiteljske signalizacije, kako bi se povećala dostupnost rekreacijskih i zdravstvenih koristi šuma, bogate kulturne baštine koja nam je dana u naslijeđe, uz podizanje spoznaje o važnosti očuvanja šuma i biološke raznolikosti, uslugama šumskih ekosustava te ekološkoj mreži NATURA 2000 – priopćava NP Sjeverni Velebit.

M.K.

Foto: NP SV

 

Novalja.coom