Lika nekretnine

Car je gol !

Objavljeno: 15.09.2021

OTOČAC – Zli planovi oko devastacije rijeke Gacke svakim danom sve više cure u javnost, kao kroz rešeto. I to nije rekla-kazala, već crno na bijelom. Jučer je objavljena na jednom portalu vijest da je Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak d.o.o. doslovno u svoj plan stavio zahvaćanje vode iz izvora rijeke Gacke. Nema više izvlačenja i muljanja, nismo tako rekli, mi smo za ovu ili onu varijantu, „car je konačno gol!“.

Onima koji su upućeni u ovo problematiku to nije nikakva novost. Takav je naum, „zločesta djeca“ odlučila zaigrati i dočepati se izvora. A onda su donekle reterirale Hrvatske vode, pa je generalni direktor Đureković u onom sada već (pra)starom sastanku u Gospiću rekao da jamči svojom riječju (vjerujemo i slavonskim čojstvom) da zahvata na izvorima rijeke Gacke biti ne će. Možda negdje nizvodno, ali na izvorima ne. Čak se može čuti da je upitno hoće li ikakvog zahvata na Gacki i biti (preskup projekt) ili će biti dovoljno pojačati sustav prečišćavanja na Hrmotinama i time problem kvalitetno (i jeftinije) na opće zadovoljstvo riješiti. Ali…

Ali u Senju se trude svim silama dokazati da voda iz postojećeg sustava Hrmotine, koju pije primorje i otoci (ne i Senj) nije dobra, da treba biti čišća. Navodno su se ribiči nedavno na Gusić jezeru imali priliku uvjeriti i svojim očima vidjeti „performansl“ da kako je voda zagađena i kako se ne može i ne smije piti. Zanimljivo, a ribe ne plivaju „leđno“. A gdje ćeš čišće nego na samom izvoru. To što će izvor biti posisan, to što će Gacka biti trajno devastirana, ma to njih nije briga, bitno da namire svoje planove i taštine. A generalni Đureković je lijepo u Gospiću rekao da jedan Vukovar pije vodu iz Dunava. E sada, kakva je kvaliteta vode iz Dunava kod Vukovara u odnosu na vodu iz sustava Lika-Gacka, ne treba trošiti riječi. Ova iz sustava Lika-Gacka bi u usporedbi s Dunavom mogla biti na razini – mineralne vode. A dunavska voda se pročišćava i Vukovarci i Srijemci je piju. Sličnu vodu piju i Osječani, iz Drave. A na Lici i Gackoj nema ni Beča, ni Bratislave, ni Budimpešte. Pa što onda „zločestoj djeci“ ne valja s Likom-Gackom? Zašto su se pomamili za izvorom Gacke? Zar sustav pročišćavanja na Hrmotinama, u koji je ulupano preko 20 milijuna kuna, i koji se malo kada uključuje jer nema potrebe za dodatnim prečišćavanjem (to su javno kazale stručne osobe iz Južnog ogranka), nije u stanju stvoriti uvjete za posve čistu pitku vodu? Vukovarske „hrmotine“ jesu u stanju, ove Hrmotine nisu u stanju. Tko tu koga vuče za nos?

A da bi se pridobili one koji u Otočcu o nečemu odlučuju, pumpaju se priče kako su gubici vode u otočkom vodovodu enormni. Čak i da rijeka Gacka gubi vodu u podzemlje. Doista u koritu rijeke Gacke postoje estavele, koje za niskih podzemnih voda gutaju vodu, a za visokih izbacuju, na dnu korita izvire voda, to spada u prirodnu hidrodinamiku voda. I to je prirodni proces vjerojatno otkada Gacka postoji. A onda neki mudri umovi vele da kada se zahvati voda na Tonkovićevom vrilu da tih gubitaka (poniranja) više ne će biti. Da ti pamet stane, hidrogeolozi se ne mogu načuditi tim umotovrinama. Što će se u korito rijeke Gacke postaviti cjevčurina ogromnog promjera kroz koji će teći voda „i ne će se gubiti više“ jer će teći cjevovodom? Teško je ovo komentirati koliko je stupidno.

Nedavno je izbačen podatak – 85 posto gubitaka vode u otočkom vodovodu! Na naš upit iz Komunalca d.o.o. su nam ljubazno odgovorili da je gubitak vode 81 posto, ali da se u taj gubitak vode uračunava i krađa vode iz sustava, koja se procjenjuje od 10 do čak 30 posto. Ako je tome tako, a čemu sumnjati, onda ako je krađa 10 posto, „gubitak“ pada na 71 posto, a ako je 30 posto, onda pada na 51 posto, a to je posve druga priča od mantre koja se mantra po Otočcu i nastoji ići na ruku „zločestoj djeci“. Usput budi rečeno, slične gubitke imaju i drugi vodovodi u okolici, ma i u cijeloj Hrvatskoj. Postavljamo pitanje koliki je gubitak vode u Vodovodu d.o.o. Senj (to je različita pravna osoba od Južnog ogranka, da ne bude zablude), a o tome se ne priča?

Kako je gubitak vode otočkog Komunalca tako „jezovito velik“, treba nešto učiniti. I onda se kao nudi Otočanima pomoć, da će ih spasiti Južni ogranak. Kako? Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak d.o.o. Senj je poduzeće posve istih svojstava kao i Komunalac d.o.o. Otočac, Vodovod d.o.o. Senj, Usluga d.o.o. Gospić, da ne nabrajamo dalje. Što se to onda planira? Spajanje otočkog Komunalca s Južnim ogrankom? Pa čak da se i to dogodi, a barem zasad nije moguće, kako će samim tim činom odjednom gubitak vode na području Otočca biti manji? Na koju foru će biti manji? Tako što će se zbrojiti gubitak Južnog ogranka (koji se kreće od 3 do 5 posto jer nemaju kapilarnu vodovodnu mrežu do krajnjih korisnika pa i ne mogu po prirodi stvari imati veće gubitke vode) i otočkog Komunalca pa će ukupni postotak biti manji? Statistički? I time je problem riješen? Doista, djetinje naivno.  

Postavlja se sljedeće pitanje, odakle sada odjednom toliki interes Južnog ogranka za gubitke u vodovodnoj mreži otočkog Komunalca? Ako imaju neku pobudu da smanje gubitke, zašto to onda nisu učinili sa senjskim vodovodom koji ima također velike gubitke? Zašto se tamo nisu pokazali, pa onda krenuli dalje? Očito da im to nije primarni cilj već posve nešto drugo. Čak se iz pouzdanih izvora može čuti da im je namjera u perspektivi preuzeti sve vodovode na području Ličko-senjske županije, pa i šire (Rab, Lopar, Pag, Povljanu) i postati – veliki vodovod. Sama ta ideja je namrštila Gospićane pa su neki „povukli ručnu“ na samu tu pomisao. No u Otočcu „ne povlače ručnu“, dapače trude se to prikazati kao spas u zadnji čas. A ne vide, pored zdravih očiju, da je cilj Tonković vrilo, preuzeti ga, dočepati se koncesije na tom izvoru i onda i Otočanima – prodavati vodu. Jer, koliko imamo informacija, Južni ogranak dobiva iz sustava Lika-Gacka vodu na Hrmotine badava, a općinama i gradovima koje snabdijeva prodaje po neke dvije kune po kubiku. Ni orali ni kopali. Ako Otočani dopuste takvu rabotu, čak je i podržavaju, voda će – poskupjeti jer će Južni ogranak brati harač. Zar nam je to cilj? U tome vidimo interes i rješenje problema?

Ako Južni ogranak ima tako plemenite namjere sanirati gubitke vode iz lokalnih vodovoda, a zašto onda nije krenuo na Vodovod d.o.o. Senj i tamo – sredio stanje?

Sve su ovo pitanja koja traže odgovore, trezvene i trijezne.

I.B.

 

Novalja.coom