Lika nekretnine

Biskup Križić predvodio misu na 30. obljetnicu stradavanja Saborskog

Objavljeno: 13.11.2021

SABORSKO - Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodio je u petak, 12. studenoga misu u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Saborskom na 30. obljetnicu stradavanja mjesta. - Uvjeren sam da je nepokolebljiva vjera u budućnost u vama još uvijek itekako živa. Ako je bila u trenucima užasa, kada ste stajali pred ruševinama svoga sela, nema razloga da danas ne bude samo jača. Zlo je prošlo i odnijelo njegove nositelje. Mislimo na sadašnjost i budućnost - poručio je biskup Križić okupljenim žiteljima Saborskog.

Svečano obilježavanje 30. obljetnice pada Saborskog u agresorske ruke u Domovinskom ratu započelo je okupljanjem ispred Općine za kolonu sjećanja koja je krenula prema spomen-obilježju kod masovne grobnice gdje je održan komemoracijski program.

Nakon molitve odrješenja biskup Zdenko Križić predvodio je misu u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u zajedništvu s domaćim župnikom Goranom Antunovićem, kancelarom i tajnikom Mišelom Gregurićem i Mariom Kralj župnikom u Generalskom Stolu.

Biskup se u propovijedi osvrnuo na tragične povijesne događaje Saborskog, riječima: - U našoj domovini, a možda i u svijetu, ima malo mjesta koja su doživjela takva dva stradanja u samo pola stoljeća, kao što je Saborsko. Na stranici Wikipedije piše da je mala općina Saborsko u Drugom svjetskom ratu izgubila oko 500 ljudi, uglavnom na Križnom putu. Ako je tada općina brojila 3.500 ljudi, to znači da nije bilo kuće koja nije izgubila barem jednog člana obitelji. Za vrijeme Domovinskog rata 1991. u samom Saborskom živjelo je oko 800 Hrvata, a od tog broja ubijena su 52. Da nisu mnogi na vrijeme pobjegli, pitanje je, bi li itko preživio. Kako je užasna ljudska mržnja koju sam đavao proizvede u srcu čovjeka!

Za razliku od Drugog svjetskog rata, Saborsko je tijekom Domovinskog rata potpuno sravnjeno sa zemljom, a svi stanovnici su protjerani.

Kako razumjeti da ljudi mogu ubijati druge ljude i na tako jeziv način, a da nisu ništa krivi? Jedina im je „krivnja“ da su rođeni druge vjere i druge nacionalnosti? Da tko nekoga ubije u naletu bijesa kad izgubi kontrolu nad sobom, razumljivo je, događa se i danas. Ali ubijati masovno, ne može činiti čovjek nego samo đavao po čovjeku.

Možemo postaviti i pitanje: Gdje su oni koji su na ovom prostoru rušili, palili i ubijali? Što su s tim zlom dobili? Isus naprotiv, veli: „Tko svoj život izgubi, on će ga sačuvati“. To je poziv čovjeku da svoj život troši za druge, počevši od svoje obitelji. To je jamstvo ostvarenja života. Pobijeni u Saborskom sretniji su puno od onih koji su ih ubili. Zločinac ne može biti sretan, pa makar imao i dug život. Nekada je dug život ljudima zla istinska Božja kazna.

Biskup Križić je potom pozvao prisutne: - Draga braćo i sestre, dragi Saborčani! Uvjeren sam da je ta nepokolebljiva vjera u budućnost u vama još uvijek itekako živa. Ako je bila u trenucima užasa, kada ste stajali pred ruševinama svoga sela, nema razloga da danas ne bude samo jača. Zlo je prošlo i odnijelo njegove nositelje. Mislimo na sadašnjost i budućnost.

Ovo je vaša sveta gruda i nemojte je zaboraviti. Saborsko je obnovljeno, ali ovdje mora pobijediti život. Ako ovdje ne pobijedi život, neprijatelj je uspio u svojoj zloj nakani. Neka dragi Bog, uz vašu suradnju, to nikada ne dopusti.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom