Lika nekretnine

Ide vrijeme, dođe rok, eto vraga skok na skok …

Objavljeno: 02.12.2021

OTOČAC – Sada je već posve jasno da je „vrag došao na svijet“, više se ni ne pokušava skrivati – djeluje javno. Osmjelio se. Kako drugačije prokomentirati, ma teško je to nazvati blesavom ili suludom idejom, preblage su to riječi, da se Europska komisija (to dođe poput Vlade u nekoj državi) usudila dati interne smjernice na čak 30 stranica o „uključivoj komunikaciji“ u kojoj se preporučuje korištenje rodno neutralnih termina i izbjegavanje spominjanja Božića ili izraza krsno ime.

I onda kada je to sve procurilo u javnost (talijanski mediji prvi „provalili“ ovaj biser ljudskog uma), onda su brže-bolje smjernice povukli. A ta neka povjerenica za jednakost Helena Dalli se pere i veli da je svrha njene inicijative bila postizanje važnog cilja: ilustrirati raznolikost europske kulture i pokazati uključivu prirodu Komisije prema svim slojevima društva i vjerskim uvjerenjima europskih građana. O kako plemenito od nje!

A što je bilo pisalo u tom dokumentu od mnogo stranica, koji je planiran biti prezentiran briselskim birokratima čak uru i pol (da dobro upamte)? Da ne valja spominjati Božić i božićne blagdane već tamo neke „blagdane“. Da se više ne spominju vjerska imena Ivan i Marija već „Malika i Julio“. Da se više u dokumentima ne smije pisati „krsno ime“, već samo „ime“ ili „uobičajeno ime“. Da se više pri obraćanju ni slučajno ne veli „gospođe i gospodo“ ili „dame i gospodo“ već samo „dragi kolege“ (kao da su svi kolege ili da moraju biti kolege uopće). Da kada se pita za spol (a to po mogućnosti izbjegavati kao vrag tamjan) da se uvede praksa bilježena „nebinarna osoba“ (ostale onda dođu da su – binarne, neodoljivo podsjeća na binarne zvijezdebinarni ritamkemijske binarne spojeve, binarne skupove itd).

Vjerojatno toga ima još, no tko bi sve te domišljatosti bolesnih umova (neki će reći modernih, naprednih, onih umova koji vode svijet naprijed, …) mogao popamtiti ili nabrojiti.

Pokušavaju li oni nas promijeniti, izmijeniti nam um i svijest? Još je „stari dobri Marx“ rekao da je najteže izmijeniti svijest ljudi (čista ideološka paradigma). A to je bilo davno, devetnaeststoljetno, tako „proletersko“, tako „komunističko“, a sada tako - „europsko“ (opet čista ideološka paradigma). Da se čovjek začudi.

Eto, i onda vele da nema vraga!

M.K.

 

Novalja.coom