Lika nekretnine

Obilježena 31. obljetnica stradavanja Saborskog

Objavljeno: 15.11.2022

SABORSKO - Trideset prva obljetnica od završetka višemjesečnog herojskog otpora i pada Saborskog u ruke odmetnutih Srba i JNA obilježena je u subotu u tom mjestu i Župi sv. Ivana Nepomuka.

Komemoracija je započela kolonom sjećanja od osnovne škole do spomen obilježja u nazočnosti predstavnika braniteljskih udruga, više gradonačelnika, načelnika, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i karlovačke županice Martine Furdek Hajdin. Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća. O povijesti Saborskog u Domovinskom ratu s težištem na širi značaj obrane tog dijela Hrvatske govorio je povjesničar i domaći sin Ivan Vuković.

Molitvu ispred spomenika žrtvama prevodio je policijski kapelan, župnik i udbinski dekan Josip Šimatović u zajedništvu s domaćim župnikom Brunom Lovakovićem, župnikom u Generalskom Stolu i Brestu Mrežničnom te ogulinskim dekanom Marijem Kraljem te umirovljenim svećenikom Milom Pecićem. Potom je slavljena misa u župnoj crkvi.

 -Danas smo se okupili u vjeri i odanosti koje nas ujedinjuju, u vjeri u uskrsnuće mrtvih koji su se žrtvovali za krst časni i slobodu slavnu te da postanu dionici nebeskog kraljevstva - poručio je na početku propovjednik Šimatović. - Danas se spominjemo poginulih i nestalih branitelja, ali i onih koji su počinili suicid ili se bore s ovisnostima. Na ovom tlu nestali su mnogi mladi životi zalijevajući zemlju svojom krvlju. Svaki branitelj i mučenik je gubitnik jer je izgubio život, no on iskazuje neograničenu ljubav ugrađenu u sve nas danas. Najvažnije su ljubav i vjernost jer nitko ne voli nevjerne. Vjernost je uvijek na kušnji i treba ju uvijek potvrđivati te biti vjeran do kraja. Često smo svjedoci sebičnosti i trgovačkog mentaliteta kojem smo podložni. Ove komemoracije su mjesta iskazivanja pijeteta, ali ne samo jedan dan u godini jer je to inače trgovina razasutim kostima. Saborsko se razvija, no ima i mnogo domova bez dima. Hoće li sve kuće postati domovi? Uz materijalnu obnovu potrebna nam je i duhovna obnova - dodao je.

Propovjednik je na koncu istaknuo potrebu oprosta i opraštanja jer to znači konačno se osloboditi, što je i Isusov zahtjev. - To je i spasonosno da nam kuće ponovo postanu domovi.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom