Lika nekretnine

Božićno primanje biskupa Križića

Objavljeno: 23.12.2022

GOSPIĆ - Tradicionalno božićno primanje gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića za predstavnike vlasti s prostora dijela Karlovačke županije koji pripadaju biskupiji Gospićko-senjskoj i iz Ličko-senjske županije, održano je jučer u vijećnici Biskupskog ordinarijata.

Okupili su se predstavnici gradova i općina s područja biskupije, predstavnici važnih institucija i ustanova: školstva, kulture, zdravstva, branitelja, vojske, policije, športa, Caritasa, kanonici, svećenici, redovnici i redovnice.

Započelo je božićnom pjesmom „Radujte se narodi“ koja je pobudila božićno raspoloženje. Nakon pjesme generalni vikar biskupije mons. Marinko Miličević uputio je biskupu Križiću, uime svih prisutnih božićnu čestitku.

Biskup Križić je nakon toga pozdravio prisutne te iznio najvažnije događaje iz protekle dvije godine u kojima, zbog pandemije covida, nije bilo susreta. Spomenuo je smrt prvoga gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića, a potom podsjetio na događanja u Crkvi u Hrvata: o imenovanju novih biskupa u biskupijama koje su ostale ispražnjene, kao i imenovanja postojećih biskupa na nova biskupijska sjedišta.

Govorio je potom, o važnijim događanjima u Gospićko-senjskoj biskupiji tijekom proteklog vremena: biskupijska sinoda, izgradnja Svećeničkog doma i samostana klauzurnih sestara karmelićanki. Naglasio je radost zbog dolaska u biskupiju klauzurnih sestara karmelićanki i otaca karmelićana čime je obogaćena prisutnost redovništva na području biskupije koja je bila veoma oskudna.

Osvrnuo se i na stanje klera u biskupiji, nedostatku duhovnih zvanja, kontinuirano smanjivanje broja vjernika u župama zbog raseljavanja i sve manjeg broja djece. Uz sve manji broj vjenčanja raste broj razvoda brakova što posebno zabrinjava.

Biskup je potom govorio o značenju i djelovanju biskupijskog Caritasa i pomaganju najsiromašnijim na teritoriju biskupije. Najavio je i važan događaj u Gospiću koji će biti 2024. g. a to je Nacionalni susret mladih iz Domovine i inozemstva, kao i ono što je već učinjeno u pripremi na taj događaj. Na kraju je biskup čestitao svima Božić i Novu godinu te pozvao na druženje i razgovor uz prigodni domjenak.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom