Lika nekretnine

Održan „3. Hod za Gavrana“

Objavljeno: 20.02.2023

U organizaciji Hrvatskoga planinarskog društva Gora i SJP Grom u subotu je održan „3. Hod za Gavrana“ u spomen na 29. obljetnicu smrti Damira Tomljanovića Gavrana, hrvatskog viteza koji je na južnim obroncima Velebita zajedno s brojnim braniteljima bio na braniku domovine tijekom Domovinskog rata.

Ove godine više od 100 hodača okupili su se u Sv. Roku te su krenuli Majstorskom cestom do Egeljca i spomenika poginulim žiteljima Sv. Roka, Ličkog Cerja, Ričica i Lovinca. Zbog snijega i pogotovo zaleđenog kolnika nije se moglo doći do prijevoja Mali Alana i spomen obilježja poginulih pripadnika specijalne policije kao i kapelice podignute Gavranu u čast. Bilo je tu pripadnika ratnih postrojbi Ajkula, Risova, Tigrova, Gromova, Omega od Osijeka do Dubrovnika, Marijinog zavjeta za domovinu kao i planinara iz PD Dubovca i HPD Klek iz Ogulina.

Na početku hodnje sudionicima su se obratili Josip Lukinić uime HPD Gora, Josip Slaćanin ispred Udruge specijalne policije Grom iz Karlovca i predsjednik općinskog vijeća Lovinca Josip Vrkljan, dok je sve sudionike pohoda blagoslovio župni vikar iz Gospića Tihomir Radan.

Tijekom hodnje do Egeljca, na mjestima pogibije hrvatskih branitelja i njihovih spomen ploča, molitvu je predvodio Krešo Ćirak, župnik Obrovca i Medviđe. Na završnoj točki u Egeljcu molitvu je predvodio vojni kapelan iz Karlovca Ivan Blaževac.

- Okupili smo se ovdje da odamo počast poginulim braniteljima koji su dali ono najviše za slobodu, svoj život. Dali su tjelesno da im Bog da duhovno. Danas molimo za Damira Tomljanovića Gavrana, ali i sve ostale poginule kao i one čiji zemni ostaci još nisu pronađeni - rekao je tom prigodom Blaževac.

Završne riječi uputio je Josip Lukinić istaknuvši da ova okupljanja osnažuju istinu o naših herojima i da jačaju svijest u javnosti u kojoj danas nažalost nije moderno biti Hrvat i katolik.

IKA

 

Novalja.coom