Lika nekretnine

Na 127. obljetnicu smrti Ante Starčevića slavljena misa u Šestinama

Objavljeno: 01.03.2023

ŠESTINE - Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić je na 127. obljetnicu smrti Ante Starčevića jučer predvodio misu u Šestinama gdje počiva tijelo Oca domovine.

Šestinska župna crkva sv. Mirka je u obnovi zbog posljedica potresa pa je misa ove godine slavljena u prostorima DVD-a Šestine u kojoj se župljani okupljaju nedjeljom i blagdanima.

Osvrnuvši se na vrijeme u kojemu je živio i djelovao Ante Starčević – iznimno teško i bremenito; hrvatski narod je živio pod tuđinskom vlašću koja je činila sve da mu oduzme nacionalni identitet – rekao je Križić da Starčeviću „nije bilo nimalo lako naći pravi put do slobode i neovisnosti“.

„U takvim okolnostima traženje puta slobode nije bilo nimalo lako, pa nije čudno što je u svemu tome bilo i podosta lutanja. I dr. Starčević je često plivao u tim neizvjesnostima. Bio je kritičan prema svima onima za koje je smatrao da ne gore njegovim žarom za narod i domovinu. Udarao je po mnogima, a nije štedio ni kler ni Crkvu smatrajući da se dovoljno ne zauzimaju za slobodu domovine i neovisnost od Austrije i Mađarske“, podsjetio je biskup.

„Međutim, ono najvažnije jest to da je iskreno tražio samo dobro naroda, ne svoje osobno. Da je tražio svoje osobne interese mogao se posve dobro snaći i imati miran i vrlo komotan život. No, on je sve poduzeo da narod učini svjesnim vrijednostima slobode i neovisnosti, da narod uvjeri da se isplati podnijeti sve žrtve za te uzvišene ideale“, nastavio je.

Mons. Križić istaknuo je da „kod Starčevića stalno odzvanja ono što je, kako veli, ‚najbolje i najpogodnije za sav narod‘. Tu je i njegov veliki vapaj, uvijek aktualan, a danas posebno: ‚Biti svi jedno za dobro domovine.‘“

„Na drugom mjestu napominje da je ‚svaki sin domovine dužan služiti svome narodu i primiti svako mjesto koje odgovara njegovim sposobnostima, i na kojem može domovini kakvo dobro iskazati‘“, rekao je propovjednik.

„Naglasak je na ‚primiti ono što odgovara sposobnostima‘, a ne podobnostima, a cilj mora biti uvijek opće dobro. Ovo su pravi ideali. Kako bi bilo dobro kada bi svi imali u srcu ovakve ideale! Napredak bi sigurno bio veći, a solidarnosti ne bi nikada uzmanjkalo“, poručio je biskup Križić.

Prije mise je na grobu dr. Ante Starčevića, koji se nalazi na šestinskom groblju uz župnu crkvu, održana prigodna molitva te su položeni vijenci.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom