Lika nekretnine

Sretan vam Dan žena!

Objavljeno: 08.03.2023

SENJ  – Uredništvo portala Senjskabura.hr čestita svim ženama, koje do toga drže i koje ga slave, Međunarodni dan žena.

Bez obzira na podrijetlo i povijesnu poveznicu za utemeljenje takvoga dana, valja kazati da se razlog proslave ovoga dana pred više od stotinu godina može, nažalost, povezati s današnjim vremenom.

Naime, Dan žena je osmišljen još davne 1909. godine u Americi, a sve je započelo deklaracijom Socijalističke partije Amerike 28. veljače te godine. Bilo je to vrijeme jake industrijalizacije i gospodarske ekspanzije, započete još polovicom 19. stoljeća, dok su uvjeti rada bili katastrofalni. U to vrijeme žene su bile brojna radna snaga, poglavito u industriji tekstila i odjeće, a nesreće na poslu velike. Veliki doprinos uzdizanju Dana žena pridonijela je, nažalost, jedna katastrofa 1911., planuo je požar u jednoj newyorškoj tvornici i pritom je izgorjelo 140 žena.

I u današnje vrijeme čini se da se hrvatsko društvo suočava sa sličnim poteškoćama. Ženama radnicama nikada nije bilo teže. Prve su na redu kada se proglašava višak radne snage, u nepovoljnom su položaju što se tiče dobivanja posla, često su premet mobbinga na mnogim razinama, dovodi im se u pitanje majčinstvo (usprkos svim deklaratornim izjavama o pravima trudne žene), mnogo toga se prelama preko leđa žena. Bez obzira na aktualnu vlast, koja se kiti socijaldemokracijom i narodnjaštvom, i najavljeni Zakon o radu će otežati položaj žena više nego muškaraca. Vrijeme postaje veoma nestabilno, neizvjesno, i kao da se kotač povijesti okrenuo unatrag, kao da ide prema početku 19. stoljeća, a ne da brza u „moderno“, „suvremeno“, „cyber“ ili već kakvo 21. stoljeće. Zabrinjavajući su ti retrogradni procesi, koji se ljudima prodaju pod egidom napretka i boljitka, a na njihovu štetu. Upitno je zdravstveno osiguranje, za koje desetljeće će vjerojatno nestati mirovine, dostupnost obrazovnih ustanova ne će biti omogućena svima, da se ne nabraja dalje.

Svi ovi procesi će po naravi svoje stvari svakako snažiti i okupljati žene u obilježavanju svoga Dana. Jer čim su vremena teža, postoji potreba samoorganizacije ljudi kako bi se obranili i zaštitili od nečega što ih ugrožava. A kako je vrijeme blagostanja, čini se, nepovratno minulo, i ovaj simbolični dan, posvećen ženama, vjerojatno će ostati i dalje simbol borbe za težnjama za bolji i pravedniji svijet žena.

Uredništvo

Novalja.coom