Lika nekretnine

Konferencija o Stepincu u Bruxellesu

Objavljeno: 24.03.2023

BRUXELLES - U Europskom parlamentu u Bruxellesu održana je u utorak konferencija Blaženi Alojzije Stepinac - svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade.

Konferenciju je organizirala hrvatska zastupnica Željana Zovko, a među govornicima su bili povjesničari i crkveni predstavnici. - Nadbiskup Stepinac u okolnostima najmračnijeg totalitarizma u okviru svojih mogućnosti zaslužio je mjesto pravednika - rekla je zastupnica Zovko i istaknula da joj je želja da se tim događajem pridonese očuvanju lika blaženog Stepinca i promiče istinu o njegovom životu i ostavštini. - Ovaj događaj ima dodatnu težinu jer je u središtu osoba koja je ujedno bila i žrtva totalitarnog režima. Kao članica skupine zastupnika za njegovanje kulture sjećanja izuzetno se snažno zalažem za osudu svih totalitarnih režima - rekla je Zovko.

Postulator kauze bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja rekao je da je velikosrpska i komunistička propaganda desetljećima širila neistine i poluistine o zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu te da je ta vlast javnost uvjeravala da je Katolička Crkva fašistička i antisemitska institucija. - Režim bezbožne vlasti zabranio je Crkvi svaku mogućnost iznošenja istine u javnost. Tako je praktički započelo i izvedeno sudsko umorstvo nadbiskupa Stepinca, a laž se pokušala nametnuti kao istinu - istaknuo je mons. Batelja i poručio da kada su u Zagreb 1936. počeli dolaziti prvi prognani Židovi iz Njemačke i Poljske nadbiskup koadjutor Stepinac stavio se na čelo odbora za zbrinjavanje tih ljudi te prikupljanje sredstava da im se omogući dostojan život i da dobiju zaposlenje. - Brojne zahvalnice Židova pojedinaca i židovskih ustanova svjedoci su takve rasprostranjene i žive djelatnosti - poručio je Batelja.

Tko je Alojzije Stepinac i u kakvom je društvo-političkom ambijentu djelovao kao zagrebački nadbiskup, u svojem je predavanju govorio savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi pri Europskoj uniji mons. Hrvoje Škrlec. - U inozemstvu su u Stepinčevu nevinost vjerovali mnogi. Na primjer, francuski nobelovac François Mauriac napisao je da je Alojzije Stepinac osuđen zato što je odbijao raskinuti veze s Papom. U Srbiji je kritički govor o toj presudi oduvijek bio i još uvijek ostaje gotovo tabu-tema. Dok većina episkopa i svećenika Srpske pravoslavne Crkve te javno mnijenje u Srbiji smatraju da je Stepinac kriv, postojali su i oni koji nisu dijelili to mišljenje, kao što su na primjer episkop zagrebački Dositej, kojemu je Alojzije Stepinac spasio život, i episkop kanadski Dionisije - rekao je mons. Škrlec.

Na konferenciji je predstavljen i engleski prijevod knjige mons. Batelje Blaženi Alojzije Stepinac – Spašavanje Židova i Srba u Drugom svjetskom ratu, a više su o njoj govorili povjesničari dr. Robin Harris i dr. Ester Gitman, dok je o bl. Stepincu te odnosima prema Židovima u Krašiću govorio župnik iz Krašića Ivan Vučak.

IKA

 

Novalja.coom