Lika nekretnine

Održan maceljski križni put „Stopama pobijenih“

Objavljeno: 27.03.2023

MACELJ - Pobožnost križnog puta „Stopama pobijenih“ od željezničke postaje Đurmanec do crkve Muke Isusove u Maclju, u duljini od desetak kilometara, tradicionalno je održana u subotu 25. ožujka uoči Gluhe nedjelje.

Križni put „Stopama pobijenih“ predvodio je župnik fra Vlado Mustač uz sudjelovanje p. Božidara Nagyja, isusovca pristiglog iz Zagreba. Uobičajeno su se čitale molitve križnog puta franjevca Bonaventure Dude, koji je napisao za trajni spomen maceljskim žrtvama i žrtvama hrvatskog križnog puta. Na križnom putu sudjelovao je veći broj članova Udruge Macelj 1945. obilježeni oznakama i barjakom Udruge Macelj 1945. te predvođeni novim predsjednikom udruge Vjekoslavom Jaklinom iz Varaždina.

Početak pobožnosti započeo je kod Željezničke postaje Đurmanec gdje su u svibnju i lipnju 1945. maceljski mučenici, nakon završetka Drugog svjetskog rata, odvođeni prema Maceljskoj gori gdje su pobijeni i bacani u brojne jame. Tek manji broj tih jama je do danas otkriven i otkopan te su zemni ostatci 1.247 do sada pronađenih žrtava pokopani u zajedničkoj grobnici uz Crkvu Muke Isusove na Maclju. Među njima se nalaze i ostaci 21 svećenika i bogoslova, čija su imena vidljiva na grobnici u Maclju pored Crkve Muke Isusove. Po završetku križnog puta služena je misa zadušnica u Crkvi Muke Isusove na Macelju. Misu je predvodio p. Božidar Nagy uz sudjelovanje domaćeg župnika fra Vlade Mustača.

Inače, pobožnost se održava već 18 godina u organizaciji župe Đurmanec i Udruge Macelj 1945. koja uobičajeno poziva na sudjelovanje sve domoljubne udruge i pojedince. Tako se ove godine, uz hodočasnike iz Zagreba, na križnom putu pridružilo i tridesetak članova Udruge hrvatski domobran iz Dubrovnika i Omiša. Unatoč kišnom vremenu, okupio se poveći broj hodočasnika.

IKA

 

Novalja.coom