Lika nekretnine

Molitva za bleiburške i žrtve križnih putova na Mirogoju

Objavljeno: 13.05.2023

ZAGREB - Na Gradskom groblju Mirogoju u Zagrebu jutros je održana molitva za bleiburške i žrtve križnih putova koju je predvodio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. sc. Krunoslav Novak.

Organizator komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda na Mirogoju bio je Počasni bleiburški vod, a HBK suorganizator u liturgijskom dijelu. Pokrovitelj je bio Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH).

Program komemoracije održan je kod središnjeg križa na Mirogoju, gdje su državne delegacije položile vijence i zapalile svijeće. Počast žrtvama polaganjem vijenaca odali su premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvima. Vijenac kod središnjeg križa položili su također članovi Počasnog bleiburškog voda, organizatora i koordinatora te komemoracije.

Nakon polaganja vijenaca kod središnjeg križa na Mirogoju u ime islamske zajednice dovu je izmolio izaslanik muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziza Hasanovića, Halid efendija Dolić.

Nakon molitve efendije Dolića vlč. Krunoslav Novak se obratio skupu prigodnim obračanjem. 

“Spominjemo se svibnja 1945. godine koji je označio završetak ratnih sukoba Drugoga svjetskoga rata. Prestanak rata nažalost nije značio i kraj stradanja, već je svibanj 1945. zavio u tugu mnoštvo onih koji su izgubili svoje najmilije, jer je to bio mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od strane zapadnih Saveznika”, rekao je na početku svoga obraćanja vlč. Novak. U nastavku je citirao dio poruke hrvatskih biskupa koju su uputili povodom 50. obljetnice završetka Drugoga svjetskoga rata, primijetivši kako su te riječi aktualne i danas gotovo tri desetljeća nakon što je poruka objavljena: „Mi danas – navodi se, među ostalim, u poruci hrvatskih biskupa iz 1995. godine – javno molimo za naše sunarodnjake, pripadnike hrvatskoga naroda, sinove i kćeri Katoličke Crkve. U mislima obilazimo poznate i nepoznate masovne grobnice, posijane širom domovine, i u duhu kršćanske vjere molimo vječni pokoj svima nastradalima“.

(...)

Molitva vjernika na komemoraciji zaključena je molitvom Očenaš, a na kraju je predvoditelj vlč. Krunoslav Novak uputio završnu molitvu „za duše svih stradalih hrvatskih vojnika i civila, za one čiji se zemni ostaci nalaze pokopani po grobljima u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u drugim državama ili na nepoznatim mjestima“.

Komemorativni skup žrtvama bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda na Mirogoju pjevanjem su uzveličali članovi Klape Janjevo iz Zagreba koji su na početku komemoracije otpjevali hrvatsku himnu Lijepa naša, a na kraju pjesmu „Bože, čuvaj Hrvatsku“.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom