Lika nekretnine

Održana konferencije o projektu Plavo-zeleni krug

Objavljeno: 18.05.2023

GOSPIĆ – Nekidan je u Gospiću održana početna konferencija projekta Plavo-zeleni krug. Nositelj projekta je udruga GTF-Inicijativa za održivi rast, a partneri su Ličko-senjska županija i International Development Norway Association iz Norveške.

Župan Petry izrazio je zadovoljstvo što je županija partner na ovome projektu koji će imati veliki značaj za gospodarstvenike. Rukavina Cipetić naglasila je da ovim projektom županija postaje prva županija koja uspostavlja institucionalnu infrastrkturu za plavo-zeleno, odnosno kružno gospodarstvo. U ime norveškog partnera govorila je gđa Kazimierczuk koja je istaknula da je IDNA ponosna na započetu suradnju u sklopu projekta Plavo-zeleni krug, da će poticati komunikaciju i suradnju između Hrvatske i Norveške te da se nadaju da će pomoću dionika iz područja biogospodarstva stvoriti prilike za uspješnu suradnju i učenje. International Development Norway Association istraživački je centar koji provodi brojne projekte u području kružne ekonomije, zelene energije, poduzetništva, obrazovanja, društvene inkluzije, inovacija i sl. IDNA stručnjaci iz različitih područja doprinose razvoju inovativnih i održivih lokalnih ekonomija diljem svijeta.

Plavo zeleni krug bilateralna je inicijativa financirana u okviru Fonda za bilateralne odnose EGP i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014.-2021. Ukupna vrijednost projekta je 85.153,98 EUR, a provodi se od ožujka ove do ožujka naredne godine. Projekt doprinosi povećanju kapaciteta lokalnih dionika i zajednice u Ličko-senjskoj županiji za održivi razvoj kroz principe cirkularne ekonomije.

Ciljna skupina projekta su: javni službenici, privatni sektor, akademski sektor, civilni sektor, mladi i žene, a provodit će se kroz sljedeće aktivnosti: izrada baze dionika iz četiriju sektora s područja županije koji djeluju u području kružne bioekonomije; radionice jačanja kapaciteta predstavnika jedinica lokalne i regionalne uprave, javnih institucija, privatnog i civilnog sektora u području kružne bioekonomije; uspostavljanje županijske radne skupine za područje kružne bioekonomije; studijski posjet Norveškoj; posjet norveških partnera Hrvatskoj i organizacija 2 BLUEGREEN kampa za mlade i žene na temu kružne bioekonomije.

T.Š./M.K.

 

Novalja.coom