Lika nekretnine

Stigla marva na ispašu u NP Sjeverni Velebit

Objavljeno: 15.06.2023

KRASNO - Od 11. lipnja na područje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit sa svojom marvom stigao je OPG Alan iz Donjeg Pazarišta. Tijekom lipnja i početkom srpnja goveda i ovce boraviti će na Lubenovcu, a nakon toga ispaša će biti na visokoplaninskim travnjacima Tudoreva, Mirova, Bilenskog, Šegotskog i Dundović padeža.

Povratkom tradicionalnog stočarstva nastoji se očuvati raznolikost, bogatstvo i ljepota visokoplaninskih travnjaka, s mnogim endemima dinarskog krša. Tisućama godina čovjek je stvarao velebitske travnjake krčenjem šuma kako bi oslobodio površine za ispašu svoje stoke. No, nestankom stočarstva travnjačke površine se smanjuju i zarastaju, njihovo mjesto zauzima šikara i šuma te se mijenja opća slika krajolika. Postupnim nestankom staništa tako nestaju i mnoge vrste biljaka, gljiva i kukaca.

Stoga, kako bi se sačuvao barem dio tih vrijednih staništa, Park je 2017. g. započeo s provedbom aktivnosti revitalizacije visokoplaninskih travnjačkih površina. Provedba traje petu godinu samo zahvaljujući ljudima koji su u ovo moderno doba spremni živjeti u planini i time pridonositi očuvanju biološke raznolikosti Velebita.

Stoga uprava Parka moli posjetitelje da podrže ove aktivnosti, da ne prilaze području gdje se odvija stočarstvo, da ne uznemiravaju stoku i pse čuvare jer oni pomažu pastirima u zaštiti stoke od napada velikih zvijeri poput vuka, medvjeda i risa.

M.K.

 

Novalja.coom