Lika nekretnine

Danas spomendan Dana neovisnosti RH

Objavljeno: 25.06.2023

OTOČAC – Valja se prisjetiti, danas je spomendan Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Naime, na današnji dan 1991. godine Hrvatski sabor je donio niz odluka, među njima i onu o hrvatskoj samostalnosti.

Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske koja nema pravne učinke kao Odluka o samostalnosti i suverenosti.

Treba spomenuti da su SDP-ovci pod vodstvom Ivice Račana bili protiv izglasavanja Ustavne odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Oni su bili za novo udruživanje, za novu Jugoslaviju, ali je njihov amandman odbijen. Dio SDP-ovaca je demonstrativno napustio Sabor, a od 49 preostalih SDP-ovaca njih 48 je glasovalo protiv Odluke. Za Odluku o neovisnosti glasovao je samo jedan zastupnik SDP-a, a to je bio Marko Vlašić Čiča iz Čare na Korčuli.

Donošenju Ustavne odluke o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske prethodio je Referendum o hrvatskoj samostalnosti koji je održan 19. svibnja 1991. godine.

Nakon tri mjeseca odgode Hrvatski sabor je na zasjedanju 8. listopada 1991. godine donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Ovaj Dan neovisnosti su za vrijeme Račanove Vlade odredili kao Dan hrvatske državnosti, koji je pod Plenkovićem vraćen na onaj prvi, 30. svibnja, pa se Dan državnosti slavi 30. svibnja, a 25. lipnja je pretvoren u spomendan Dana neovisnosti.

M.K.

 

Novalja.coom