Lika nekretnine

Održana edukativna radionica o solarnoj energiji

Objavljeno: 03.07.2023

OTOČAC - Tvrtka Arc Energy d.o.o. je 30. lipnja u velikoj dvorani HGK – Županijske komore Otočac održala radionicu o učinkovitosti i isplativosti solarne energije. Radionica je bila namijenjena poduzetnicima, privatnim kućanstvima, investitorima i jedinicama lokalne samouprave.

Radionicu su vodili Jerko Kovačević, mag. ing. el., Hrvoje Pupačić, ing. el. i Željko Latinović, dipl. oec., stručni savjetnik za EU fondove i sredstva za sufinanciranje projekata.

Na radionici je bilo riječi općenito o solarnoj energiji i solarnim sistemima, situaciji u EU i Hrvatskoj, učinkovitost i isplativost solarne elektrane. Potom su polaznici radionice bili upoznati s tim kako funkcionira solarna elektrana te koji su uvjeti i načini postavljanja elektrane. Naravno da se govorilo i o natječajima i EU fondovima, bankama i zelenim kreditima.  I na kraju je bilo riječi o investiciji u proizvodnju, najam krovnih površina i zemljišta.

Naravno da je bilo pitanja od toga koliko sve košta, koliko paneli mogu potrajati, kako se isporučuje struja HEP-u, kolike su naknade, koliku površinu krova treba imati i još niz detalja.

M.K.

 

Novalja.coom