Lika nekretnine

Održan sastanak s predstavnicima sektora mljekarstva

Objavljeno: 21.07.2023

OTOČAC - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom jučer održala sastanak s predstavnicima sektora mljekarstva o aktualnom stanju u sektoru proizvodnje mlijeka, Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te potporama sektoru u okviru nacionalnih i europskih sredstava.

Tijekom sastanka predstavnici sektora izvijestili su prisutne o problemima mliječnih farmi stradalih u nevremenu koje je zahvatilo područja Hrvatske 19. srpnja, pri čemu je ministrica naglasila otvorenost i spremnost na komunikaciju i pomoć ovim, i svim drugim pogođenim proizvođačima te istaknula kako će, između ostalog, već u narednim danima biti otvoren novi Natječaj kojim će se financirati obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Razgovaralo se i o ovogodišnjim natječajima Strateškog plana ZPP 2023-2027., a najavljeno je kako će ove godine biti objavljen 120 milijuna eura vrijedan investicijski Natječaj intervencije 73.10. „Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju“, pri čemu će se nastojati administrativno rasteretiti proizvođači te prioritizirati projekti vodeći računa o strateškim potrebama hrvatske poljoprivrede. Ove godine bit će objavljen i 10 milijuna eura vrijedan Natječaj za ulaganja u obnovljive izvore energije, a mljekari će moći povećati učinkovito korištenje energije na svojim farmama.

Mljekari su informirani i kako će uskoro moći podnositi zahtjeve za potporu u okviru gotovo 31 milijun eura vrijednog Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, kojim je hrvatska Vlada u okviru posljednjeg paketa mjera osigurala gotovo 23 milijuna eura pomoći stočarstvu.

Mljekari su tijekom sastanka dali svoje sugestije za izradu finalne verzije Programa razvoja sektora mljekarstva u Hrvatskoj do 2030. godine kojim se predviđa povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg, 8,4 milijuna litara ovčjeg te 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine – priopćava Ministarstvo.

M.K.

 

Novalja.coom