Lika nekretnine

Za žrtve četničkih ustanika

Objavljeno: 02.08.2023

BOSANSKO GRAHOVO - U župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu održan je u nedjelju, 30. srpnja, godišnji molitveni spomen na ubijenog župnika Jurja Gospodnetića i njegove vjernike u povodu 83. obljetnice njihova stradanja.

Tim je povodom banjolučki biskup Franjo Komarica služio misu u zajedništvu s domaćim župnikom don Davorom Klečinom, na kojoj su osim domaćih vjernika bili i vjernici iz okolnih župa kao i skupina od 10-ak mladih talijanskih volontera iz okolice Trevisa koji su svake godine u to doba na radnom kampu u Grahovu. Misi je nazočio i konzul savjetnik iz Konzulata Republike Hrvatske u Livnu Božo Vodopija.

Na početku mise župnik Klečina podsjetio je na stradanje mladog župnika Jurja Gospodnetića kojeg su četnički ustanici odveli iz župne kuće 27. srpnja 1941. i nekoliko dana ga držali zatočenim u Bosanskom Grahovu gdje su ga zvjerski mučili, a potom i ubili na lokalitetu Jelina polja. Za njegov grob se ne zna do dan danas. Osim župnika Gospodnetića, simbol stradanja grahovskih Hrvata je i obitelj Barać koja je u potpunosti istrijebljena – najprije je ubijen otac Stipan, a potom i majka Anica koju su četnici doveli u župnu kuću i tamo je zaklali zajedno s njenih osmoro maloljetne djece. Najmlađe, blizankinje Nada i Vjera nisu napunile ni godinu dana. S njima je u župnoj kući ubijena i Stana Sarić koja je imala nepunih 12 godina. Tih dana u župi Bosansko Grahovo ubijeno je 60-ak župljana, a do kraja 2. svjetskog rata broj ubijenih Hrvata katolika – u župi koja je prije ratnih stradanja imala oko 1000 vjernika – narastao je na 220.

Na kraju misnog slavlja biskup je izmolio molitvu opijela za župnika Gospodnetića i sve stradale župljane pred starim spomen-pločama u dnu župne crkve.

Župnik je biskupu uručio i novoizvađeni posjedovni list iz Općine Bosansko Grahovo kojim se dokazuje da su crkva i crkveno dvorište u vlasništvu Župe Bosansko Grahovo, budući da su proteklih 80-ak godina spomenute nekretnine katastarski bile u vlasništvu drugih fizičkih osoba, a ne u vlasništvu Župe.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom