Lika nekretnine

Držanje životinja pod nazorom

Objavljeno: 24.08.2023

GOSPIĆ - U prvih sedam mjeseci ove godine na području Policijske uprave ličko-senjske evidentiran je 21 prekršaj držanja životinja bez nadzora u kojima je 12 osoba lakše ozlijeđeno, dok je u istom periodu prošle godine evidentirano 12 prekršaja.

Praćenjem stanja sigurnosti na području Policijske uprave ličko-senjske uočen je porast prekršaja držanja životinja bez nadzora. Policija skreće pozornost na primjeren način držanja životinja (adekvatan prostor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način kretanja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece (parkovi, izletišta, javna okupljanja i sl.), a sve s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica i ugrožavanja sigurnosti građana.

Dakle, potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca (pasa) prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu.  

Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. 

U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima, definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede.

Svi građani koji primijete psa koji se drži u nehumanim uvjetima, zlostavljan je ili da se slobodno kreće javnim površinama i time ugrožava građane i druge životinje, mogu kontaktirati dežurnog komunalnog redara ili Centar 112, koji će izvijestiti veterinarsku službu, odnosno policiju.

Policija o svim postupanjima u kojima su sudjelovali psi izvještava komunalnog redara ili veterinarskog inspektora kako bi mogli postupiti temeljen svojih ovlasti prema neodgovornim vlasnicima.

PU ličko-senjska

 

 

Novalja.coom