Lika nekretnine

Završena je operativna akcija kodnog naziva „PEREDUR 2023“

Objavljeno: 02.09.2023

OTOČAC - U Ravnateljstvu policije oformljena je Radna skupina Peredur 2023 s nacionalnim koordinatorom, Službom kriminaliteta droga PNUSKOK-a, u svrhu vođenja i koordinacije operativne akcije. Temeljem analize i prosudbe rizika, operativna akcija se provodila tijekom ovog ljeta na ukupno devet glazbenih festivala elektronske glazbe, koji su se održali na području Policijske uprave ličko-senjske, Policijske uprave zadarske, Policijske uprave karlovačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave šibensko-kninske od 23. lipnja do 25. kolovoza ove godine.

Cilj provedbe operativne akcije je zaštita života i imovine te stanje opće sigurnosti u Republici Hrvatskoj tijekom turističke sezone prevencijom, otkrivanjem i procesuiranjem kaznenih djela i prekršaja prvenstveno vezanih uz preprodaju i krijumčarenje droga.

Operativnu akciju provodili su Specijalistički operativni timovi (SOT PER) sastavljeni od policijskih službenika za obradu kriminaliteta droga teritorijalno nadležnih policijskih uprava, uz koordinaciju Ravnateljstva policije i potporu Zapovjedništva za intervencije te uz sudjelovanje britanskih kolega, pripadnika redarstvenih vlasti Velike Britanije i pripadnika NCA-a (National Crime Agency) kao i specijaliziranih kriminalističkih službenika njemačke Savezne kriminalističke policije (BKA).

Pripadnici Timova svoj operativni rad na glazbenim festivalima tako su usmjerili prioritetno prema detektiranju preprodavača (dilera) droga, kao i onemogućavanju formiranja privremenog narko-tržišta na tim glazbenim festivalima, ali i osiguranju sigurnosti na mjestima gdje se okuplja veliki broj osoba (sklonih trošenju  -  stimulansa ili halucinogenih droga. Npr. dnevno na ULTRA-i u Splitu je bilo preko 30.000 posjetitelja.

Tijekom provođenja naprijed navedenih aktivnosti, ostvarena je intenzivna međunarodna policijska suradnja pa se tako npr. suradnja s britanskim kolegama pokazala ključnom (posebice imajući na umu njihovo iskustvo nadzora ovakvih glazbenih festivala u Velikog Britaniji), a i imajući na umu činjenicu da je vrlo velik broj posjetitelja glazbenih festivala u Hrvatskoj upravo s područja Velike Britanije. Prilikom provođenja akcije, identificirani su i procesuirani pripadnici kriminalne skupine - bande naziv "Scousers" s područja grada Liverpoola, a koja je trenutno jedna od dominantnih uličnih bandi u Velikoj Britaniji.

Naime, u svjetlu ulaska Republike Hrvatske u schengenski prostor i uvođenjem eura kao službene valute, a nakon jenjavanja COVID-a 19, Hrvatsku je očekivano posjetio velik broj stranih turista. U tim okolnostima bilo je očekivano i potrebno sustavno operativno djelovanje policijskih snaga na festivalima elektronske glazbe, gdje se uobičajeno okupljaju domaći i strani gosti koji konzumiraju droge te remete javni red i mir, a zbog čega posljedično može doći do ugrožavanja općeg stanja sigurnosti građana i njihove imovine. Uočeno je da ovakva okupljanja prate i pripadnici kriminalnog miljea koji, prigodno ili organizirano, preprodaju droge posjetiteljima tih festivala. 

U vremenu provedbe operativne akcije podneseno je ukupno 47 kaznenih prijava, 54 optužna prijedloga te je izdano 467 obaveznih prekršajnih naloga temeljem kojih je naplaćeno oko 224.000 eura kazni.

Ukupno je prijavljeno (kaznene i prekršajne prijave) 69 hrvatskih i 424 strana državljana iz više od 30 država, dakle ukupno su prijavljena 493 počinitelja.

Tijekom provedbe opisanih kriminalističkih istraživanja, policijski su službenici za potrebe provođenja kaznenih postupaka, oduzeli 126.869 eura, 6.940 britanskih funti i 573 američka dolara (ukupno oko 135.500 eura) – priopćava MUP.

M.K.

 

Novalja.coom