Lika nekretnine

Podatci o poslovanju gospodarstvenika u LSŽ za 2022. g. su ohrabrujući

Objavljeno: 05.10.2023

OTOČAC – Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Otočac, održanoj u ponedjeljak, predsjednik komore dr. Joso Brajković je uvodno iznio nekoliko najosnovnijih podataka o poslovanju gospodarstvenika u županiji za 2022. godinu (podatci za ovu, naravno, ne mogu se još obrađivati). Tako je iznesen podatak da je u prošloj godini bilo registrirano 1.065 trgovačkih društava. Taj broj je u kontinuiranom porastu zadnjih godina, što, uzimajući u obzir i velik broj novih obrtnika, poljoprivrednih gospodarstava i iznajmljivača u turizmu, govori o povećanju ekonomske aktivnosti u županiji. Samo u zadnjih pet godina taj broj je narastao za 150 tvrtki. Najveći broj tvrtki u LSŽ privređuje u području usluga smještaja i hrane, građevinarstva, u prerađivačkoj industriji i trgovini. Sve glavne djelatnosti bilježile su rast broja tvrtki u 2022. godini, osim trgovine gdje je taj broj padao.

U tih 1.065 trgovačkih društava bilo je lani zaposleno oko 5.600 radnika. To je za oko 500 radnika ili 10 posto više nego u 2021. godini. Najviše je zaposlenih u prerađivačkoj industriji i u usluge smještaja i hrane, s po 1.200 radnika, a zatim slijedi građevinarstvo, trgovina i komunalna društva. Svi su bilježili značajan rast broja zaposlenih, i to čak za 20 posto više u odnosu na 2021. godinu. Taj rast, kao i u ostatku Hrvatske, prate izraženi problemi nedostatka radnika i zapošljavanja strane radne snage. Ukupni prihodi iznosili su 630 milijuna eura, što je rast od čak 57 posto u odnosu na prethodnu godinu. Od tih prihoda, čak 96 milijuna eura ostao je kao dobit poslovne godine.

Najveća dobit zabilježena je u području proizvodnje električnom energijom, i to od čak 61 milijun eura. Veliki skok zabilježen je i u građevinarstvu gdje je dobit porasla osam puta. Značajan porast dobiti u odnosu na 2021. godinu imali su i prerađivačka industrija, posebice drvoprerada, usluge smještaja i hrane (tu spadaju hoteli /odmarališta /kampovi i restorani i kafići), te cestovni prijevoz. Među značajnijim granama, najveće relativno smanjenje dobiti imao je sektor rudarstva, čak 75 posto, s 4 milijuna na 1 milijun.

Na kraju je Brajković rezimirao da se za 2022. g. može izdvojiti nekoliko glavnih gospodarskih kretanja, a to je kontinuiran rast broja tvrtki i broja zaposlenih skoro u svim djelatnostima, da je ostvaren značajan porast dobiti (rashodi su rasli, ali prihodi su rasli još više) i da je značajna pojava novih tvrtki u području proizvodnje električne energije.

Uz prezentaciju kreditnih programa HBOR-a za poduzetnike koje je predstavila Frana Lokas-Mudrovčić, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Liku. Ona je ukratko nazočnima predstavila kreditne programe za mlade, ene i početnike, kreditne programe privatnog sektora, kreditne programe javnog sektora, kreditiranje4 EU projekata, kredite za obrtna sredstva, za pripremu izvoza i za financijsko rekonstruiranje, te još niza pogodnosti koje HBOR nudi poduzetnicima.

M.K.

 

Novalja.coom