Lika nekretnine

Da se prisjetimo ...

Objavljeno: 11.10.2023

OTOČAC - Na današnji dan, 11. listopada 1946., osuđen je na 16 godina zatvora zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. Stepinac je osuđen u montiranom komunističkom procesu.

Kako Stepinac nije htio igrati kako je komunistički režim svirao, odnosno nije pristao na odvajanje katoličke crkve u Hrvata od Vatikana, odlučili su ga optužiti, suditi i prikazati ratnim zločincem. Više su puta ga privodili i uhićivali, da bi konačno bio uhićen 18. rujna 1946., a 30. rujna izveden je pred komunistički sud.

Na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata, osuđen je na današnji dan 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih pet godina lišenja svih građanskih prava.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, 2016. g. u cijelosti je poništilo presudu zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu. Suđenje Stepincu još je 1992. osudio Hrvatski sabor. Sabor je tada donio Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu. U njoj se, među ostalim, ističe da je na montiranom političkom sudskom procesu kardinal Stepinac nevino osuđen jer je "odbio po nalogu komunističkih vlastodržaca, provesti crkveni raskol i odvojiti Katoličku Crkvu Hrvata od Rima i Vatikana, s dalekosežnim ciljem uništenja Katoličke Crkve kao vjekovnog čuvara i zaštitnika očuvanja identiteta i slobode hrvatskog naroda".

M.K.

 

Novalja.coom