Lika nekretnine

Iseljeništvo kao potencijal demografskog i gospodarskog razvoja Hrvatske

Objavljeno: 19.11.2023

OTOČAC - Hrvatska gospodarska komora - Županijska Komora Otočac u suradnji s županijskim komorama Sisak i Karlovac organizira 24. studenoga s početkom u 10:30 uri panel-raspravu pod nazivom Iseljeništvo kao potencijal demografskog i gospodarskog razvoja Hrvatske.

Ovim događajem Komora želi ukazati na važnost demografije za razvoj gospodarstva, doprinijeti uspostavi komunikacije između ključnih dionika - znanstvenika, poduzetnika, građanskog društva i donositelja odluka, te potaknuti provedbu aktivnih demografskih i gospodarskih politika ključnih za održivi razvoj Ličko-senjske županije i ostalih dijelova Hrvatske.

Glavni tematski fokus ovogodišnje panel-rasprave je hrvatsko iseljeništvo, tj. osobe koje su iselile iz Hrvatske ili čiji su predci iselili s hrvatskih prostora, te njihov potencijal za demografski i gospodarski razvoj Hrvatske. Osim općih migracijskih trendova i populacijskog potencijala hrvatskog iseljeništva, raspravljat će se o ulozi iseljeništva u ekonomskom razvoju Hrvatske: kako iseljenici doprinose gospodarskom razvoju – od investicija do transfera znanja i tehnologija; koje su strategije za jačanje veza i suradnje između hrvatskih poduzetnika u inozemstvu i onih u Hrvatskoj; kako potaknuti iseljenike na ulaganje u Hrvatsku, uključujući poticaje i politike koje bi olakšale takve investicije; te naposljetku kako potaknuti povratak iseljenika-stručnjaka i poduzetnika u Hrvatsku?

U panel raspravi sudjelovat će: Nikola Šimunić - Institut za migracije i narodnosti; Željka Josić - Središnji državni ured za demografiju i mlade, Stjepan Šterc - Fakultet hrvatskih studija; Ruža Studer - Velebitska ruža d.o.o. & Udruga IPU – Iseljenika, povratnika i useljenika; Marina Perić Kaselj - Institut za migracije i narodnosti; Ivanka Kunštić - Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske; Mary Ann Rukavina Cipetić - GTF - Inicijativa za održivi rast; Jorge Francetić - Obala Grupa d.o.o. & Latanlog d.o.o. i Marijan Krmpotić - Kroma d.o.o. Gospić.

M.K.

 

Novalja.coom