Lika nekretnine

Glagoljski kalendar „S Marijom kroz Gospićko-senjsku biskupiju“

Objavljeno: 29.12.2023

U okviru eTwining projekta Osnovne škole Josipdola, PŠ Oštarije i OŠ Dr. Jure Turića iz Gospića objavljen je glagolski kalendar Azbukar pod nazivom S Marijom kroz Gospićko-senjsku biskupiju.

To je druga godina da mladi glagoljaši iz Područne škole Zrinka i Siniše Rendulića iz Oštarija koji djeluju pod paskom učiteljice Mirjane Grubišić objavljuju glagoljski kalendar, ovaj puta u suradnji s osnovcima iz Gospića, ali i još šest osnovnih škola s prostora Gospićko-senjske biskupije (OŠ Luka Perković iz Brinja, Cetingrad, dr. Franje Tuđmana iz Korenice, Generalskog Stola, S. S. Kranjčevića iz Senja i Prve osnovne škole Ogulin).

U likovnim uradcima crkava s prostora biskupije s težištem na one posvećene Blaženoj Djevici Mariji, mentori su bili vjeroučitelji iz spomenutih škola. Na naslovnici kalendara nalaze se dvije katedrale iz biskupije, Navještenja BDM iz Gospića i Uznesenja BDM iz Senja, kao i marijanska svetišta, krasnarsko i oštarsko. Na svih 12 mjeseci nalaze se likovni uradci o crkvama posvećenima Blaženoj Djevici Mariji. Kod dana u pojedinim mjesecima nalaze se glagoljska slova koja ujedno uz točke predstavljaju i brojeve, što je prilika korisnicima da tijekom godine nauče glagoljska slova kao i brojeve.

IKA

 

Novalja.coom