Lika nekretnine

Započinje redovan upis u vojnu evidenciju u 2024. godini

Objavljeno: 13.03.2024

OTOČAC - Ministarstvo obrane provest će od 18. ožujka do 17. svibnja redovno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika u Hrvatskoj.

Riječ je o redovnoj aktivnosti koja se sukladno odredbama Zakona o obrani provodi svake godine, a odnosi se na zakonsku obvezu za sve hrvatske državljanine – muškarce koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina i imaju  prebivalište u Hrvatskoj.

Pojedinačni pozivi za upis u vojnu evidenciju dolazit će tijekom ožujka i travnja na adrese vojnih obveznika rođenih 2006. godine, a pozive će uputiti područni odsjeci za poslove obrane na čijem području osobe imaju prebivalište. Pozvane osobe obvezne su se odazvati u zakazanom terminu te prilikom dolaska predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

Pozvane osobe trebaju eventualnu spriječenost dolaska na upis u vojnu evidenciju opravdati područnom odsjeku za poslove obrane, osobno ili putem roditelja ili članova uže obitelji.

Hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem hrvatske diplomatske misije ili konzularnog ureda u državi u kojoj borave.

Također, osobe starijih godišta, koje do sada nisu upisane u vojnu evidenciju, mogu se i bez poziva javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta – priopćava Ministarstvo obrane.

M.K.

 

Novalja.coom