Lika nekretnine

16 milijuna eura za povoljne zajmove seljacima

Objavljeno: 15.03.2024

OTOČAC - 11. ožujka potpisan je Sporazum o financiranju za provedbu financijskih instrumenata Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2027. (Strateški plan) između Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) kojim se poljoprivrednicima stavlja na raspolaganje gotovo 16 milijuna eura za povoljne zajmove.

Riječ je o već poznatom i uspješnom obliku financijske podrške koju će provoditi HAMAG-BICRO kao tijelo za provedbu financijskih instrumenata kojemu je Ministarstvo poljoprivrede u svojstvu upravljačkog tijela povjerilo provedbu financijskih instrumenata Strateškog plana.

Kroz ovaj model financiranja poljoprivrednicima će biti ponuđeni mali investicijski zajmovi čija je namjena podržati nova ulaganja, odnosno modernizaciju postojećih kapaciteta u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, preradi i diversifikaciji u nepoljoprivredne djelatnosti.

Također, po prvi puta mladim poljoprivrednicima će biti dostupna mogućnost kupovine poljoprivrednog zemljišta bez ograničenja u odnosu na iznos zajma, u svrhu obavljanja primarne poljoprivredne proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je i potrebu osiguravanja sredstava za financiranje obrtnog kapitala (npr. proljetna i jesenska sjetva, uzgoj stoke, popravci, sirovine…) te je ovim Sporazumom osiguralo dostupnost zajmova za obrtna sredstva, čije se pokretanje planira u skorom roku. Oba financijska instrumenta odlikuju znatno povoljniji uvjeti od onih koje trenutno na tržištu nudi bankarski sektor.

Potpisanim Sporazumom o financiranju predviđena je dostupnost sljedećih financijskih proizvoda zainteresiranim prijaviteljima odnosno krajnjim primateljima:

„Mali zajmovi SP ZPP“ u iznosu od 1.000 do 75.000 eura s fiksnom kamatnom stopom 0,10 i 0,25 posto (ovisno o razvijenosti jedinice lokalne samouprave ulaganja), s počekom do 12 mjeseci i rokom otplate do 10 godina, odnosno do 12 godina za ulaganja u višegodišnje nasade.

„Obrtna sredstva SP ZPP“ u iznosu od 1.000 do 25.000 eura s fiksnom kamatnom stopom 0,50 posto, počekom do 12 mjeseci i rokom otplate do 3 godine – obavještava Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

M.K.

 

Novalja.coom