Lika nekretnine

Predstavljen Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine

Objavljeno: 19.03.2024

OTOČAC - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz suradnike u ponedjeljak, 18. ožujka, u Varaždinu otvorila kampanju promocije Programa razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine. Planirana sredstva za provedbu Programa iznose nešto više od 592 milijuna eura.

Za provedbu Programa potpore za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva osiguran je iznos od 10 milijuna eura. Cilj Programa je pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru proizvodnje mlijeka kupovinom rasplodnih grla u cilju obnove narušenog proizvodnog potencijala.

Održana je i panel rasprava s pitanjima predstavnika proizvođača mlijeka, udruženja proizvođača, otkupljivača i prerađivača mlijeka o Programu i mjerama potpore sektora stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala. Program je strukturiran kroz tri cilja: povećanje broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka; povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka i osiguravanja dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta. Potporom će se obnoviti proizvodni potencijal sektora proizvodnje kravljeg mlijeka za 20 posto, te ovčjeg i kozjeg mlijeka za 30 posto. Program razvoja sektora mljekarstva za cilj ima povećati gospodarski potencijal hrvatskog mljekarstva duž cijelog lanca, no najveći dio sredstava usmjeren je na jačanje primarne proizvodnje mlijeka, koja je osjetljiva i izložena poteškoćama – obavještava Ministarstvo.

M.K.

 

Novalja.coom