Lika nekretnine

HSU održao konferenciju u Otočcu

Objavljeno: 05.04.2024

OTOČAC – Danas je u ranim popodnevnim urama u Hotelu Zvonimir u Otočcu održana konferencija Hrvatske stranke umirovljenika. Konferenciju je održao predsjednik HSU-a general Veselko Gabričević u nazočnosti  Peje Trgovčevića, koordinatora stranke za 7. izbornu jedinicu i Ivan Bižanović, predsjednik Gradske organizacije HSU-a Otočac i koordinatora stranke za cijelu Ličko-senjsku županiju.   

Predsjednik Gabričević je istakao da je u prošlom sazivu Hrvatskoga sabora, odnosno još uvijek opstojećoj hrvatskoj Vladi, HSU bila po prvi put u svojoj prošlosti u koaliciji s HDZ-om, računajući od trenutka osnivanja 1996. g., u šest prijašnjih mandata bila je u koalicijama s SDP-om i njegovim partnerima. Iskustvo je pokazalo, naglasio je Gabričević, da je stranka u koaliciji s HDZ-om postigla  više u protekle tri godine nego u svim koalicijama koja je imala sa SDP-om i njenim koalicijskim partnerima. To su činjenice, naglasio je Gabričević.

Toliko je problema, koji se tiču umirovljenika, riješeno u Plenkovićevoj Vladi nego u svim tim prijašnjim koalicijama. Nabrojao je i što je to HSU svojim nastojanjem uspio: riješene su konačno obiteljske mirovine za koje se prije nije htjelo ni čuti; za umirovljenike su u vrijeme pandemije korone riješeni dodatci na mirovine; riješeno je ukupno sedam raznih potpora umirovljenicima; Vlada je kroz te programe usmjerila prema umirovljenicima 560 milijuna eura a što se odnosi na 830.000 umirovljenika koji primaju mirovinu do 880 eura. Zatim je naglasio da je ukinut zdravstveni doprinos umirovljenika od 3 posto, što je bio svojevrsni porez na porez. Zatim je ova Vlada vratila za 93.000 umirovljenika onih ukinutih (smanjenih) 10 posto mirovina što ih je uzela Vlada Jadranke Kosor. Postignuto je i to da umirovljenici imaju niz pogodnosti u javnom prijevozu, npr. u Hrvatskim željeznicama tu pogodnost je iskoristilo oko 160.000 umirovljenika. Poradilo se i na besplatnom prijevozu brodom s kopna na otoke i obratno. Postignuto je zalaganjem HSU-a i 150 eura za socijalno ugrožene – naglasio je Gabričević.

Što se tiče olakih obećanja nekih stranaka i koalicija o velikim povećanjima  mirovina, predsjednik Gabričević to smatra neozbiljnim, mirovinski sustav je izuzetno složen i zahtjevan. Originalni prihodi od zaposlenih u mirovinske fondove je samo 2 milijarde eura, a iz Državnog proračuna se namiče 8,5milijardi eura. Smatra da je realno očekivati godišnje povećanje mirovina za nekih 5 posto, odnosno do za četiri naredne godine najviše 30 posto. Gabričević je priopćio da je u saborskoj proceduri zakon o 13. mirovini i da nema te vlasti koja bi to spriječila. Također će se HSU zalagati da se usklađivanje mirovina vrši četiri puta godišnje, to je sada dva puta, no inflacija čini svoje pa se i te vrijednosti povećanja inflatorno tope. Istakao je da je silno važno što su energenti pod kontrolom cijena, inače bi umirovljenici bili dovedeni u bezizlazni sadržaj, a ni ostalim građanima ne bi bilo bolje.

Kako raste BDP u Hrvatskoj, tako postoji i osnova za povećanje mirovina umirovljenicima. HSU je po prvi put izračunala tzv. umirovljeničku košaricu na bazi dvije osobe, koje imaju riješeno stambeno pitanje, koje imaju automobil srednje ili niže klase, koje nemaju nekih drugih velikih izdataka, koje ne kupuju odjeću, namještaj i ostalo, da za njih umirovljenička košarica za prihvatljiv (normalan) život iznosi 799,73 eura mjesečno. Najveći dio odlazi na hranu (44 posto) i to ako se kupuje u trgovinskim centrima, a ako bi se kupovalo na tržnicama tada je hrana skuplja za još 30 posto.

HSU će nastojati osigurati besplatne prijevoze umirovljenika brodovima, također i besplatni međumjesni autobusni prijevoz, ondje gdje je to moguće. U velikim gradovima nastojat će osigurati jedan besplatni dnevni obrok (tipa studentskog obroka) , što bi jako pomoglo standardu umirovljenika, ali i stvorilo uvjete za intenzivnije socijalne kontakte i kvalitetniji život starijih osoba. Jednako tako će po uzoru na Španjolsku, Portugal ili Austriju poticati umirovljenički turizam u zimskom periodu ili lječilištima, za što postoji novac u fondovima EU, samo ih treba iskoristiti, a HSU ima toliko stručnih ljudi da nema područja koje nije pokriveno – pohvalio se Gabričević. Također stranka već nekoliko godina radi da se uvedu umirovljeničke kartice koje bi pomogle umirovljenicima da lakše koriste pogodnosti i prava koja im pripadaju, a Gabričević smatra da će i interes gospodarstva i poduzetništva naići na odaziv jer je umirovljenička populacija najveća u državi.

Na kraju je predsjednik HSU-a pozvao ne samo članove svoje stanke, koja je u koaliciji u 7. izbornoj jedinici s HDZ-om, već sve umirovljenike da glasaju za – sebe. Jer glasanjem za liste na kojoj se nalaze članovi HSU-a je prigoda da se u budućoj vlasti nastave ostvarivati prava umirovljenika. A kako se Gabričević nalazi na 6. mjestu na HDZ-ovoj listi 7. izborne jedinice, svaki preferencijalni glas umirovljenika za 6. mjesto je i njihov siguran  glas – s ovim motom je završena ova konferencija.

M.K.

 

Novalja.coom