Lika nekretnine

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka postaje tradicija

Objavljeno: 17.04.2024

OTOČAC - Na sjednici hrvatske Vlade, održanoj 10. travnja, usvojen je Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2024. godinu.

Cilj Programa je podizanje svijesti djece o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane, educiranje učenika prvih razreda o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i bioraznolikosti, budući da 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.
 
Programom je predviđena i promocija hrvatskog pčelarstva kroz promociju meda lokalnih proizvođača proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima. Takav med prepoznatljiv je po znaku Dokazana kvaliteta – Hrvatska, znaku zaštićene oznake izvornosti ili znaku Med hrvatskih pčelinjaka koji se nalaze na teglici.
 
Program je namijenjen učenicima prvih razreda osnovnih škola.
Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održava se oko 7. prosinca, dana sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara te je u šest godina njegova održavanja sudjelovalo ukupno 860 osnovnih škola s 209.380 učenika prvih razreda te svake godine sudjeluje prosječno 192 pčelara – obavještavaju iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvitku.

M.K.

 

Novalja.coom