Lika nekretnine

Šuma okom šumara - otvaranje izložbe fotografija

Objavljeno: 23.04.2024

PLITVIČKA JEZERA - Danas će u 11 sati u Zimskom vrtu hotela Jezero svečano biti otvorena izložba pod nazivom Šuma okom šumara.

Izložba pod ovim nazivom postavlja se već punih 25 godina. U početku je to bilo lokalnog karaktera, potaknuto članovima Hrvatskog šumarskog društva ogranka Bjelovar, a njezin idejni začetnik je šumar Željko Gubijan. Od 2006. godine kao autori fotografija pojavljuju se i šumari iz zemalja u okruženju, a izložba dobiva međunarodni karakter i prerasta u priznatu izložbu pod nazivom Bjelovarski salon fotografije 'Šuma okom šumara' s međunarodnim sudjelovanjem.

Na dosadašnjim salonima, sudjelovalo je oko 200 autora iz svih krajeva Hrvatske, te autori iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovačke i Kanade.

Izložba prvi puta prelazi granicu 2009. godine, kada je 110 fotografija s prvih pet bjelovarskih salona izloženo u Helsinkiju (Finska) pod nazivom Šuma okom hrvatskih šumara.

U organizaciji tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH i Hrvatskog šumarskog društva, 2011. godine, izložba je postavljena  u New Yorku u zgradi Ujedinjenih Naroda, povodom Međunarodne godine šuma. Tim je povodom izloženo 50 odabranih fotografija hrvatskih autora iz kolekcije svih dotadašnjih salona. Izložba je ostala u SAD-u i obišla još nekoliko američkih gradova, nakon čega je završila u Svjetskom šumarskom centru u Oregonu kao njihov stalni postav.

U Bruxellessu, u zgradi Europa Building, 2020. godine,  povodom hrvatskog predsjedanja Europskom Unijom, otvorena je retrospektivna izložba Šuma okom šumara sastavljena od 18 fotografija svih dosadašnjih salona.

Izložba je sasvim sigurno jedan od najvećih promotora hrvatskog šumarstva i šumarske struke u zemlji i svijetu,  a samim time i priznanje šumarskim stručnjacima koji su svojim održivim načinom gospodarenja kroz stoljeća uspjeli sačuvati hrvatske šume u prirodno obnovljivom stanju na kojem nam može pozavidjeti cijeli svijet.

Ova posebna izložba rezultat je suradnje Nacionalnog parka Plitvička jezera i Hrvatskog šumarskog društva – Ogranak Gospić te pruža posjetiteljima priliku da kroz objektiv šumara zavire u čarobni svijet šuma – vele u Parku.

M.K.

 

Novalja.coom