Lika nekretnine

Crveni križ nije u modi već - zvijezda života

Objavljeno: 08.02.2020

OTOČAC – Mlađe generacije toga se ne mogu ni sjećati, ili jedva. A čega to? Ne mogu se sjećati znaka koji je stajao na svakom „bolničkom vozilu“, odnosno kako se to danas kaže vozilu hitne pomoći ili sanitetskom vozilu. A kakav je znak bio na takvim vozilima? Bio je – crveni križ.

I onda je malo po malo dolazilo do zamjene starih vozila novima, a često su ta nova darivana (osobito u ratu i poraću), iz bijela svijeta, čak i iz zemlje, i ta vozila nisu imala više znak crvenoga križa već posve neki drugi znak. Gotovo da se nije ni primijetilo (model kuhanje žive žabe). Crveni križ je tiho i potiho zamijenio drugi znak, a to je nekakva modra šesterokraka zvijezda (teško je to nazvati križem i uz najbolju volju), koja najčešće u sredini ima Asklepijev štap s omotanom zmijom. Ima različitih modaliteta ovog znaka, ali ovo je osnovni opis.

I što znači taj znak? Vele da je to – zvijezda života. I da se stavlja kao međunarodni zaštitni znak izvanbolničkih hitnih medicinskih službi. Navodno prvi krak zvijezde života simbolizira značaj ranog prepoznavanja, dok drugi krak zvijezde života simbolizira značaj ranog obavještavanja, odnosno aktiviranja timova izvanbolničke hitne medicinske službe.

Uzmimo da je to tako, da je to znak za izvanbolničke medicinske službe, samo se pitamo kako onda da je taj znak i na vozilima koja su u funkciji bolničke medicinske službe, one zvanične? Kako to da se ovaj znak stavlja čak i na ulazu u prijamne traktove hitne medicine u zvaničnim bolničkim prostorijama? Ili je u pozadini te promjene ipak crveni – križ?

M.K.

 

Novalja.coom