Lika nekretnine

Kreditiranje zelenih projekata uz kamatnu stopu već od 0 posto

Objavljeno: 24.03.2021

OTOČAC - Natural Capital Financing Facility (NCFF) je financijski instrument za povoljno financiranje „zelenih projekata“ koji je uspostavila Europska investicijska banka (EIB) u suradnji s LIFE programom. Za financiranje „zelenih“ projekata koji zadovoljavaju NCFF kriterije, EIB je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak odobrio kredit u visini 15 milijuna eura.

Glavne prednosti korištenja ovih sredstava su niže kamatne stope (sniženje do 1 p. b., odnosno kamatna stopa već od 0 posto); niže naknade i besplatna savjetodavna usluga za pripremu projekata u skladu s kriterijima programa.

Korisnici kreditne linije NCFF mogu biti mali i srednji poduzetnici do 249 zaposlenih; srednje kapitalizirana poduzeća koja imaju od 250 do 3.000 zaposlenih; subjekti privatnog sektora koji imaju više od 3.000 zaposlenih i koji korištenjem „prirodnih rješenja“ u realizaciji svojih projekata žele postići smanjenje troškova i/ili generiranje dodatnih prihoda i subjekti javnog sektora koji žele postati zeleniji, bogatiji bioraznolikošću, otporniji na klimatske promjene i sveukupno ugodnije i kvalitetnije mjesto za svoje stanovnike i posjetitelje.

NCFF je namijenjen za financiranje projekata koji doprinose očuvanju i održivom korištenju prirodnog kapitala kao i prilagodbi klimatskima promjenama uz korištenje prirodnih rješenja.

Prihvatljivi projekti su oni koji stvaraju prihode ili uštede u troškovima, odnosno financijski su isplativi i dugoročno održivi, a obuhvaćaju zeleno poduzetništvo; zelenu infrastrukturu; plaćanje usluga eko sustava te kompenzacijske mjere otklanjanja šteta u okolišu – obavještavaju iz Hrvatske gospodarske komore.

M.K.

 

Novalja.coom