Lika nekretnine

Uživo na Hrvatskom katoličkom radiju komemoracija za bleiburške žrtve s Mirogoja te misa iz Crkve hrvatskih mučenika na Udbini

Objavljeno: 14.05.2021

Hrvatski katolički radio (HKR) će u subotu,15. svibnja, od 8:30 sati prenositi komemoraciju za žrtve Bleiburga s groblja Mirogoj u Zagrebu, a potom će od 12:15 sati uživo emitirati misno slavlje iz Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koju će predvoditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Komemoraciju i misno slavlje uživo će prenositi i Hrvatska radiotelevizija te Radiotelevizija Herceg-Bosne.

Ovogodišnja komemoracija u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održat će se u subotu, 15. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji, na groblju u Zagrebu i na Udbini.

Organizator središnje komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Zbog pandemije izazvane koronavirusom nije bilo moguće pripremiti središnju komemoraciju na Bleiburškom polju, pa će se ona održati na više mjesta.

Prema programu, u 8:30 molitvu kod spomenika na Bleiburškom polju i na groblju u Unterloibachu predvodit će voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković, u nazočnosti veleposlanika Republike Hrvatske u Austriji Daniela Glunčića i nekolicine članova PBV-a iz Austrije.

U isto vrijeme će biti održano polaganje vijenaca i odavanje počasti žrtvama kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj. Molitvu će predvoditi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a dovu imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

Misu u 12:15 na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika na Udbini predvodit će gospićko-senjski biskup Križić.

Hrvatska radiotelevizija, Radiotelevizija Herceg-Bosne i Hrvatski katolički radio izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu i misu iz Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

IKA

 

Novalja.coom