Lika nekretnine

Mirakul na Velebitu

Objavljeno: 04.07.2021

BEGOVAČA – Jučer se na Begovači, kod Pisanog kamena, zbio prvorazredni kulturni događaj, oni koji nisu bili lijeni i otišli na Velebit pogledati ovu manifestaciju, vele da se ne bi sramila ni da je izvedena „usred Zagreba“. Vjerojatno je tome doprinio i sam ambijent planine, duboke šume, Velebit je to (mitska planina), odnosno samo mjesto toga prastarog povijesnog događaja gdje je nastao „pisani kamen“ ima „ono nešto“.

Kako smo već ranije najavljivali, ova manifestacija je upriličena povodom postizanja sporazuma između japodskih plemena Ortoplina i Parentina oko korištena žive vode na Velebitu koji ljeti oskudijeva vodom. Kako je posredstvom rimske vlasti postignut taj sporazum, da ga se ne bi zaboravilo ili zanijekalo, tekst je uklesan na latinskomu jeziku u živu stijenu. Neki smatraju da je to najstariji pisani (i dokumentirani) sporazum oko korištenja pitke vode u oskudici na dobrobit žitelja.

Scenski prikaz ili skazanje je upriličeno točno u podne kod samoga Pisanoga kamena. Prof. Snježana Orešković uzela je stvar u svoje ruke i sa članovima iz folklornih društava i drugim ljudima dobre volje upriličena simulaciju sukoba, odnosno postizanja konačnog sporazuma. Bilo je tu glume, recitala, a nakon uspješno dovršena sporazuma i rozganja ili ojkanja. Nitko to ne može tvrditi ali se može pretpostavljati da su nekadašnji Japodi možda pjevali baš takve napjeve, koji inače pripadaju dinarskoj kulturnoj zoni, i u biti su teško pronicljiva podrijetla. No ovo je samo pusta pretpostavka. Ali to ojkanje se savršeno uklapalo u sam ambijent, s njim se prožimalo, a publiku su, vele, prolazili srsi, neki rekoše da rozganje nikada nisu doživjeli tako strastveno i ćutljivo kao ovaj puta.

Publika je bila oduševljena prikazanim, lijepo je popratila sam nastup, a nakon uspješno završena posla svi su bili pozvani na zajednički ručak, koji je pripremio otočki DVD. Sve se završilo lijepo, iznad svih očekivanja, a don Jure Ladišić, koji je začetnik ove ideje, bio je na razini ganuća. A kako i ne će, lanjski pokušaj spriječila je korona. Upornost mu se i te kako isplatila, na osobno zadovoljstvo i zadovoljstvo mnogih.

M.K.

 

Novalja.coom