Lika nekretnine

Trideseta obljetnica stradavanja Slavka Cetinjanina

Objavljeno: 19.07.2021

BRLOG - U organizaciji Grada Otočca danas  u 09,00 sati, na 21.obljetnicu pogibije prve žrtve Domovinskog rata u Gackoj dolini Slavka Cetinjanina, kod spomenika u Brlogu zapaljene su svijeće od strane rodbine poginulog, Gradonačelnika sa suradnicima, policije, DVD-a, ratnih zapovjednika, predstavnika braniteljskih udruga sa područja Grada Otočca.  Službu riječi, molitvu i blagoslov obavio je vlč.Ivica Miškulin.

Već krajem 1990. i početkom 1991. godine u policijske redove pristupio je veći broj mladih hrvatskih policajaca koji su sva pravila policijske struke morali svladati što kvalitetnije, u što kraćem roku. Njihovo domoljublje i čvrsta volja bili su dodatni “vjetar u leđa” zbog kojih su ustrajali te hrabro i ponosno stali na prve crte bojišnice. Nakon tragičnih događaja u bližem i daljem okruženju Hrvati su postali jedinstveni, svjesni da je rat neizbježan i da je pred vratima.

I ove godine s pijetetom se prisjećamo 30 godišnjice pogibije hrvatskog redarstvenika i tragičnih događaja koji su se 19. srpnja 1991. godine dogodili u Brlogu, selu nedaleko od Otočca.

Hrvatski redarstvenik Slavko Cetinjanin mučki je ubijen 19. srpnja iz zasjede. Ovaj krvavi događaj, nakon pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, označio je neslužbeni početak Domovinskog rata. Postalo je jasno da će upravo Lika i Gacka dolina biti jedno od najvećih poprišta krvavih ratnih sukoba.

Tog kobnog dana, 19. srpnja 1991. godine prema terorističkom planu srpskog agresora u 21,15 sati iz zasjede na križanju državne ceste Otočac-Žuta Lokva i županijske ceste prema Drenovu Klancu izvršen je oružani napad na policijsku ophodnju od strane skupine pripadnika paravojnih formacija srpskog agresora, kojom prilikom je na mjestu ubijen pričuvni policajac, 28-godišnji Slavko.

I.B.

Novalja.coom