Lika nekretnine

Postavljena spomen ploča sv. Nikole Tavelića na Udbini

Objavljeno: 19.06.2022

UDBINA - U spomen parku uokolo crkve na Udbini u izradi je veliki memorijalni zid na kojem se postavljaju spomen kameni s brojnih stratišta gdje su kroz povijest stradavali Hrvati. Taj niz čini i Šibenčanin sv. Nikola Tavelić, prvi hrvatski kanonizirani svetac, franjevac, misionar, mučenik u Jeruzalemu 14. studenoga 1391. godine.

Delegacija iz Šibenika hodočastila je na Udbinu i tom prigodom dopremila spomen ploču s imenom ovog svetca i datumom njegove mučeničke smrti. Ova spomen ploča izrađena je iz bijeloga kamena iz okolice Trogira, a u nju je ugraviran manji komadić kamena s mjesta mučeništva sv. Nikole Tavelića u Jeruzalemu. Projekt je realiziran uz potporu vjernika i štovatelja sv. Nikole Tavelića: Klesarstva Nestić d.o.o. iz Zagreba, koji su darovali i oblikovali kamenu ploču te gospođe Ankice Đaković koja je dopremila iz Jeruzalema i darovala komad kamena s mjesta mučeništva sv. Nikole Tavelića.

Svečanim ophodom i ulaznom procesijom spomen ploču su u crkvu unijeli vjernici, a misu je predslavio rektor šibenskoga svetišta fra Ivan Bradarić. Goste je pozdravio domaći župnik i rektor Josip Šimatović. On je spomenuo kako je u nizu nekoliko stotina kamenih ploča s oznakama stratišta i mjesta stradanja Hrvata minulih stoljeća, ovo prva s imenom jednog blaženika odnosno svetca. Osim toga, spomenuo je Šimatović, ovo je predivna veza Udbine i Jeruzalema što je posebno istaknuto kamenom s mjesta stradanja sv. Nikole Tavelića.

Rektor Bradarić također je izrazio želju da se u ovom velebnom svetištu, osim ove kamene ploče s imenom prvoga hrvatskog kanoniziranoga svetca, jednoga dana postavi i puno ugledniji uradak u vidu jednoga kamenog ili brončanoga svetčevog kipa.

IKA

 

Novalja.coom