Lika nekretnine

Hrvatska osigurala dodatnih 100 milijuna eura

Objavljeno: 13.08.2022

OTOČAC - Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u elektroničko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću Nacrt strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Hrvatske za 2023. – 2027. (Strateški plan ZPP-a) te javnu raspravu Strateške studije utjecaja na okoliš Strateškog plana ZPP-a.

Strateški plan ZPP-a  je temeljni dokument za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova (Europski fond za jamstva u poljoprivredi - EFJP i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - EPFRR) uz nacionalni doprinos, pri čemu ukupni iznos raspoloživih sredstava iznosi gotovo 3,8 milijardi eura za petogodišnje razdoblje. S obzirom na izazove s kojima se susreće i hrvatska poljoprivreda, hrvatska Vlada je povećala stopu nacionalnog doprinosa s 15 na 20 posto te na taj način povećali ukupnu omotnicu za hrvatsku poljoprivredu za 103,5 milijuna eura. Također, ova Vlada je tijekom pregovara u sklopu paketa mjera za otpornost i oporavak za hrvatske poljoprivrednike osigurala dodatnih 201 milijun eura EURI sredstava koji su stavljeni na raspolaganje kroz Program ruralnog razvoja u ove dvije godine prijelaznog razdoblja, 2022. i 2023.

Strateški plan ZPP za razdoblje 2023. – 2027. ima za cilj poštivati smjernice zelene arhitekture na način da se osim same potpore za ekološku poljoprivredu, koja iznosi gotovo 230 milijuna eura, osiguravaju dodatna sredstva i zasebni natječaji za ekološke proizvođače te su od prvog Nacrta SPP ZPP-a dodane još dvije poljoprivredno – okolišne vrste potpora. Kako bi osigurali da se proizvodnja nastavi i unaprijedi i na područjima s težim uvjetima gospodarenja, poljoprivrednim proizvođačima na gorsko planinskim područjima i područjima krša, a u odnosu na prvi Nacrt SP ZPP-a, degresivnost (umanjenje potpora sukladno povećanju površine) se neće primjenjivati na prvih 50 hektara, a izdvajanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima su povećana za više od 40 milijuna eura.

Generacijska obnova ostaje ključna za opstanak i razvoj hrvatske poljoprivrede, pa je potpora za mlade poljoprivrednike osigurana i iz izravnih plaćanja i iz mjera ruralnog razvoja te će se mladima staviti na raspolaganje gotovo 114 milijuna eura. Potpora za uspostavu mladih poljoprivrednika povećana je u odnosu na Program ruralnog razvoja s 50.000 na 75.000 eura, a intenzitet potpore za ulaganja mladih poljoprivrednika u primarnu poljoprivrednu proizvodnju iznosi maksimalno 80 posto. Putem financijskih instrumenata iz novog programskog razdoblja, omogućit će se, između ostalog, i kupnja poljoprivrednog zemljišta za mlade poljoprivrednike bez ograničenja (u smislu udjela cijene zemljišta u ukupno prihvatljivim troškovima) kroz zajmove/kredite. Planirana maksimalna stopa jamstva za mlade poljoprivrednike iznosit će maksimalno 80 posto, dok će za ostale poljoprivrednike iznositi maksimalno 70 posto. 

Uz povećanu ekološku ambiciju, koja za cilj ima da poljoprivredna proizvodnja bude dugoročno održiva, zadržana su sredstva za investicije u poljoprivrednu proizvodnju, pri čemu će je za primarnu poljoprivrednu proizvodnju osigurano više od 223 milijuna eura ukupnih javnih sredstava te 124 milijuna eura za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda s ciljem stvaranja proizvoda dodane vrijednosti. Uz sve navedeno osigurana su i dodatna sredstva za ostvarivanje potpore za dobrobit životinja, koja su u odnosu na prvi Nacrt strateškog plana ZPP-a uvećana za 21 milijun eura. Naime, uz sve postojeće prihvatljive vrste i kategorije, u novom razdoblju će biti prihvatljiva potpora za junice u intervenciji dobrobit životinja, s obzirom na smanjeni domaći uzgoj u proteklom desetljeću. 

Ministarstvo poljoprivrede poziva sve zainteresirane da se aktivno uključe u elektroničko savjetovanje koje je otvoreno do 12. rujna kako bi se zajednički izradio kvalitetan Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027. kojim će se unaprijediti hrvatska poljoprivredna proizvodnja – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom