Lika nekretnine

Kosinj - otvoreno pismo

Objavljeno: 19.05.2023

OTOČAC – Kako je sve užareno u vezi rijeke Gacke i pokušaja otimanja rijeke od veletrgovaca vodom Južnog ogranka iz Senja, a sve je to ipak povezano s kapitalnom investicijom Kosinj II., na uredništvo portala stiglo je  otvoreno pismo direktoru Sektora za kapitalne investicije HEP-a d.d., mr. sc. Vedranu Juriću zbog neistinitih tvrdnji iznesenih u emisiji HRT-a Slučaj Kosinj (Emisija Labirint, 2. epizoda Slučaj Kosinj, emitirana 8. svibnja 2023.g. u 23.20 sata na HRT1). Evo sadržaja tog otvorenog pisma:

Štovani g. Jurić!  

U drugoj epizodi dokumentarca Slučaj Kosinj emitiranoj 8. svibnja 2023. g. (HRT, Labirint) tvrdite da će se izgradnjom akumulacije Kosinj i novom hidroelektranom Senj 2 dobiti 340 do 350 GWh nove energije godišnje. Iznos 340-350 GWh/god je teoretski i praktički neostvariv, jer jednostavno nema toliko vode u rijekama Gacke, Like i njihovih pritoka. U realnim prilikama zbog dodatnih gubitaka vode koje će donijeti izgradnja akumulacije Kosinj proizvodnja novog sustava s HE Kosinj biti će manja od proizvodnje postojećeg, sadašnjeg sustava. Dakle, za manje energije nego sada uz nekoliko stotina bespotrebno potrošenih milijuna eura devastirati će se jedna od najljepših dolina u Hrvatskoj s povijesnim selom, prognati ljude, uništiti vodne resurse i generirati poplave.

            Molim Vas da u tom smislu odgovorite gledateljima i zainteresiranima na iduća pitanja:

  1. Na koji način i s kojim podatcima ste došli do navedenog iznosa 340-350

GWh/god?

  1. Zašto je u Odluci Vlade o proglašenju HES Kosinj strateškim investicijskim projektom RH ista ta proizvodnja osjetno manja odnosno iznosi 230 GWh/god?
  2. Novi sustav s akumulacijom Kosinj prouzročiti će gubitke, koji su ti gubitci i koliko iznose?
  3.  

Zahvaljujem na odgovoru.

  

Branimir Pinčić, dipl.ing.el.

 

Novalja.coom