Lika nekretnine

Blagoslov temelja kapele u Srbu

Objavljeno: 06.07.2023

GOSPIĆ - U Srbu, na spomendan sv. Ane i Joakima, 26. srpnja biskup Zdenko Križić blagosloviti će temelje kapele. Blagoslov će započeti u 10 uri na gradilištu gdje je izgradnja kapele započela 5. lipnja ove godine.

Izgradnjom crkve prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu, dobit će doličan bogoslužni prostor za vjerske potrebe.

Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u Drugomu svjetskom ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva i župni stan su spaljeni i razoreni. Svi vjernici katolici, njih oko 2.000, morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, a njihovi potomci do danas nisu ostvarili pravo povratka. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu.

Gospićko-senjska biskupija poziva sve vjernike i ljude dobre volje da se molitvom i donacijom prema svojim mogućnostima uključe u ostvarenje projekta, na duhovnu dobrobit tamošnjeg malobrojnog Božjeg puka.

GSB/M.K.

 

Novalja.coom